lørdag 8. februar 2014

Ekorn (Sciurus vulgaris) er en gnager i ekornfamilien.


Pelsen er rødbrun på oversiden, men den blir om vinteren gråere, i visse områder helt grå. Undersiden er kremgul/hvit. Pelsen på ungdyr er svartbrun eller rødbrun. Variasjon i pelsfarge gjør at visse stammer er mørkere eller gråere. Dyret skifter pels to ganger i året. Vinterpelsen er tykkere og lengre. Håret på ørene blir også lengre. Fargeforskjellene mellom sommer- og vinterpelsen er tydeligst lengst nord i utbredelsesområdet.


Vekten varierer fra 200 til 400 gram. Kroppslengde inntil 24 cm. Halen er 14–19 cm lang. Forbena er omkring 3,5 cm lange og 1–1,5 cm brede, bakbena er omkring 5,5 cm lange og 2–2,5 cm brede. Dyret veier mellom 200 og 450 gram. Hannen og hunnen er like store.
Ekornet har en karakteristisk hale, og hensikten med den er å hjelpe til å holde balansen når den hopper mellom grener. Den holder også dyret varmt når det sover.
 


Forbena er kortere enn bakbena. Dyret har lange, kvasse og bøyde klør som hjelper den til å klatre i trær. Øynene er store og utstående. Ekornet har en snatrende og smattende lyd, men andre lyder forekommer også.
 


 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Hola amiga Lillian bonito reportaje de las Ardillas,unos animaltos muy especiales y a los que guardo un grato cariño.Un fuerte abrazo y feliz semana.

    SvarSlett
  2. Her har du fått en fantastisk serie av dette herlige dyret. Gratulerer!

    Ottar

    SvarSlett